Op dit moment kun je alleen voor privé-lessen en groepstrainingen bij mij terecht.

Zhineng Qigong

Waar komt Qigong vandaag? Qigong komt uit China en onderdeel van de Chinese cultuur. Het wordt door miljoenen mensen dagelijks beoefend. In China zie je vaak mensen in parken met elkaar oefenen.

 

Wat is Qigong? Qi betekent levensenergie en gong betekent oefening, discipline en doorzettingsvermogen. Qigong betekent dus oefenen met levensenergie.

Zhineng Qigong bestaat uit een serie oefeningen die de energiestroom in je lichaam stimuleren. Met geconcentreerde aandacht voer je de langzame, zachte en vloeiende bewegingen uit.

 

Wat kenmerkt Zhineng Qigong? Zhineng Qigong is een eenvoudige,  “op gezondheid” gerichte qigongvorm met een open en toegankelijk karakter.

 

Eenvoud. Dr. Pang Mind, de grondlegger van Zhineng Qigong, was een westers en TCM (Traditional Chinese Medicine) arts. Hij heeft uit verschillende klassieke qigongvormen de meest helende bewegingen gehaald en deze samengebracht in een eenvoudige, snel resultaat gevende Qigong vorm.

 

Open karakter. Pas in de jaren 60 werd er in het openbaar Qigong beoefend. Daarvoor deed je dat in de familiesfeer, in een tempel of in de leer bij een qigong-meester. Dr. Pang Ming wilde vooral dat Zhineng Qigong voor iedereen toegankelijk zou zijn.

 

Wat brengt het je? Qigong brengt je lichaam en je geest weer in balans. Na het beoefenen van Qigong voel je je rustiger en energieker.

 

Lichaamswerk. Het werkt enorm goed bij spanningsklachten. Je beweegt veel in het schouder en nekgebied ( waar spanning zich snel vastzet in het lichaam). De bewegingen “masseren” dit gebied en zorgen ervoor dat blokkades verdwijnen.

De wervelkolom maken we soepel en de organen worden gemasseerd door de zachte druk tijdens de bewegingen en het weer loslaten.

Je ademhaling verdiept zich. Je hele lijf krijgt meer zuurstof wat een verkwikkend effect heeft.

 

Emotionele stabiliteit. Je hebt een open houding tijdens het oefenen. Je mag, op een respectvolle manier, ervaren en voelen wat er op dat moment is. En zo ontmoet je jezelf tijdens het oefenen. Hoe ga je om met bewegingen die wat zwaarder zijn? Geef je snel op of zet je koste wat het kost door. Zijn je gedachten stil of raast er van alles door je hoofd. En kun je daar dan afstand van nemen of lukt dat helemaal niet?

Zo kom je patronen van jezelf tegen tijdens het oefenen. En kun je kijken of deze nog functioneel zijn of niet.

 

Langzaam bewegen. Is dat niet saai? Het is zeker niet saai! Vooral omdat we als mens niet saai zijn. Iedere dag is een nieuwe dag en zit je anders in je vel. Zo is iedere keer dat je oefent weer een nieuwe ervaring.

 

Is het zweverig? Nee, misschien moet je even wennen aan het langzaam bewegen of het openen van je lichaam. Een natuurlijk proces waar we alleen geen aandacht meer aan schenken.

 

Waarom wordt het steeds populairder? Het is eenvoudig en je merkt snel verandering in je lichaam en op het mentale vlak. Je wordt niet alleen kalm maar je voelt je ook vitaler. De oefeningen kun je met de oefen-cd ook heel eenvoudig thuis beoefenen.