Wat is ACT? 

Acceptance and commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van gedragstherapie, die verschillende werkzame technieken met elkaar combineert.

 

Wat maakt ACT anders? Bij ACT hoef je niet te veranderen. Wij (ACT beoefenaars) gaan er van uit dat ieder mens moeilijke gedachten en gevoelens heeft. En die mogen er zijn. Juist door ze niet te willen veranderen en ze kwijt te willen, ontstaat er ruimte. Je bent niet meer bezig met wat je vooral niet wilt maar je gaat doen wat je graag zou willen doen.

 

Wat is het doel van ACT? Dat je met een flexibele houding in het leven komt te staan zodat je om kunt gaan met wat er op je pad komt. Het gaat er dus niet om dat je altijd gelukkig moet zijn. Want het leven is niet maakbaar en je hebt niet altijd te kiezen wat er in je leven gebeurt. Wat we wel graag willen is dat je voluit kunt leven en dat je mag zijn wie je bent.

 

Maar hoe doe je dat dan? Tijdens het coachings-traject gaan we samen op pad. Kijken we naar jouw relatie met jezelf. Wat wil je vooral niet voelen, Welke strategieën gebruik jij om met moeilijke dingen om te gaan. En wat leveren deze strategieën je op? En we kijken naar wat waardevol voor je is, waar het je écht om gaat in het leven en zetten dit om in actie.

 

Welke verschillende technieken worden er ingezet?

Acceptatie: Het actief uitnodigen en het mogen ervaren van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.

Defusie: Je leert los te komen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken en je meer je eigen weg kunt kiezen.

Mindfulness: Ervaren wat er in het hier en nu speelt. In contact komen met jezelf.

Zelf als context: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.

Waarden: Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.

Toegewijde actie: Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

 

Gezamenlijk zorgen de oefeningen en metaforen voor meer psychologische flexibiliteit. Hierdoor kun je beter omgaan met de grillen van het leven en zul je sneller geneigd zijn om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn. ACT zorgt voor een vrolijke, speelse levenshouding, waarbij je alle angst en pijn die hoort bij het leven op de koop toe neemt.